2012-02-20 10:33:43• hírek • Szatmár.ro

Gepida kiállítás nyílik a Megyei Múzeumban

Február 22-én, szerdán, Gepidák, harcosok és kézművesek címmel nyílik kiállítás a Szatmár Megyei Múzeumban, melynek kertében először mutatnak be Szatmárnémetiben a gepidák idejéből származó tárgyakat, Szatmár vidékéről és Erdély jelentősebb múzeumainak gyűjteményéből. Az érdekelődők látványos darabokat tekinthetnek meg e rejtélyes nép múltjából.

A gepidák népét egy Közép-Európa, de főleg Erdély történelmében fontos szerepet játszó germán törzs alkotta. Eredetük rejtély, mindössze annyit tudunk róluk, hogy a gótokkal álltak rokonságban, és minden bizonnyal velük együtt indultak el a germán eredetű népek őshazájából. Skandináviából. A történészek feltevései szerint területeik a kereszténység első évszázadaiban a mai Lengyelország északi vidékén, a Visztula völgytorkánál lehettek.

A gepidák történelmének első évszázadait érintő források meglehetősen hiányosak. A legfontosabb leírások egyike Iordanes Getikája, amelyikben valójában a gótok történelmét tárgyalja, összetévesztve nevüket a gétákéval. Megyénk területén a gepidák a III. század végén jelentek meg.

A történelmi feltevések logikai alapokra, ugyanakkor meglehetősen zavaros topográfiai meghatározásokra épültek, éppen ezért a kutatóknak meg kell nézniük melyek azok a konkrét nyomok amelyeket a gepidák hagytak maguk után a III. század végén és a IV. század első felében Románia északnyugati területein. Egy másik rejtély: egy „nép" nem tűnik fel és nem tűnik el anélkül, hogy ne hagyna maga után régészeti nyomokat.

Jelzés értékű lehet Szatmár megyében, pontosabban a hajdani Ecsedi láp szélén, Börvely külterületén tett legújabb felfedezés. A régészek azonosítottak a volt láp egy gerincén egy kis mértű települést, idegen alakzatú lakásokkal, amelyek teljesen szokatlanok a helyi közegben az adott időszakban. Felszíni lakásokról beszélünk, elől egy lakás céljára kialakított helyiséggel, hátul pedig állatok számára kialakított istálóval. Az ilyen épülettípús Európa északi és északkeleti területein terjedt el abban az időszakban, amikor ott a gótok és burgundok szálláshelye volt.

A börvelyi felfedezés igen látványos, a leletek között több római ezüstpénz is szerepel. A Börvelyben feltárt lakórendszer azt sugallja, hogy a gepida harcosok Szatmár vidékéről nyomultak a volt Dácia provincia felé, mert vonzotta őket a Római Birodalom varázsa és gazdagsága.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: